Osvrt iz pera „Šime Pitura“, Male tajne regatavanja

Ako treba neupućenima u gibanje dati pojašnjenje i pokoji savjet, evo ih iz lakog pera šegrta jedra i lancuna u boji nastalih prije 12-13 godina kada se isti po prvi puta uputio na Rivu da vidi „Koku“.

Kako i triba, pojavio sam se u taj petak, točno u 17 h i 18 minuta (da ne zakasnim a ipak malo kasnije da ne ispadnem štreber). Ma, ako ćemo pravo, po san ure sidija u autu, ka, iman neka posla..a ee!
Dalo mi neki broj koji je bija malo veći nego prova moje crvene 19-tice, upute na 3 strane a još me je i Cipe sačeka kraj neke ploče po kojoj je šara neke rute livo desno i na kraju me pita: „Jel razumiš?“ Tia san mu reći da nisam razumija amaništa ali ko bi od srama..
Klimnija san glavom i reka : OK, sve jasno!! Jebate led, da sve jasno!! Ne razumim što ovaj govori!!

Poša san na brod, zalipia broj na provu i sve mislin što to meni triba, poć tamo na Rivu, okolo mene sto brodi, kamere, aparati, miliun ljudi na Rivi, sramotit se mogu i doma!
Ne znan oće li mi ko virovat ali nisan moga usnut cilu noć! Do 11 uri san čita ona luda engleska pravila i zaključija da je onaj što ih je napisa bija dobro drogiran. Majketi, ono samo ludi čovik more smislit. Nema dvi rečenice koje moreš zajedno stavit. Ako u jednoj piše, recimo na primjer da ja iman pravo, onda u drugoj piše da to pravilo više ne vridi nego sada vridi ono drugo pravilo u kojen ja više neman pravo i onda se primjenjuje to drugo pravilo uz iznimku ako član posade privjetrinskog broda dimi uz vitar u odnosu na zavjetrinu gubi prednost i koristi se pravilo 16.4, članak 13! Čini mi se da bi lakše nauči napamet kazneni zakon RH nego ovo čudo od pravila! I što ću..odusta san!

Odusta san, pripremija šest presvlaka, uzeo dva ruksaka, postole u tri boje, tri jakete, kapu i još toga što ne stane u red-dva..
Žena mi je zapakirala 2-3 torbe za isti i pit, a u zadnji je čas odustala od juhe da iman nešto toplo za poist! Posli san isto naša po kila pohanih tikvica, piletinu umido i kunpiri na salatu sa kapulon da ne ubrigne!

Dakle, da se vratimo na san, usnuti nisam moga do pred zoru, sve od muke! Mislim u sebi, najbolje da javim da san bolestan! Tifus ili nešto tako,  uvjerljivo! Zora me trgnula, pregledan još jednom svih 6 torbi, utrpam ih u auto i ajmo!! Pa kud puklo da puklo!!

Uđem u kafić, pogledam startu listu.. majko moja – skoro ih je STO na listi!! Kakav će to biti kažin kad se krenu vrtit u krug ka muhe bez glave. Cipe me je vidija, pozdravija, mašu i neki drugi.. propa mi je plan o bolesti!

Nema nazad, ukrcan se u crvenu i krenem put Rive. Na mistu di mi stoji brod naša san jednoga lika ča mi se učini poznat iako neman pojma koji bi moga bit. Ima je na sebi postoli Slam, jaketin Musto, gaće Gill, maju dugih rukavov Norton Sails, biće ima i  mudante  koje bolje vataju vitar od mojih. Pari mi je ka onaj general iz Unprofora ča šmo ga zvali Genaral Goblen! Majketi, valjda nije bilo niti jedne marke na svitu a da je on nije ima na sebi taj čas. Ukrca se na brod do mene ča je bija u istoj grupi ka i ja. Odma mi je popravija dan! Sad san bija siguran da neću biti zadnji! Ovaj će toliko paziti da se dikod ne šporka da nema straha da će misliti kako doć prije. Partenca je,noge mi se tresu od vele muke!!
Vrime lipo, svit se skuplja, brodi isto.. i na moj veliki užas sve ih je više i više!!

U 11 su zatrubili s nekom trumbeton i onda je počelo.. gori doli, livo desno, taman kad se makneš jednom eto ti drugog po provi ili krmi, livo ili desno! Raspašoj! Sve to ludo, viče da oće VODE ( ja se mislin, što se nije napija doma, kada mene boli što je on žedan! Neka mu neko na brodu doda bocu, ima ih na brodu bar deset! Mene su našli, dosta mi je i moje muke!

I tako su u tih par minuta opet nešto trumbetali s rive, dizali i spuštali neke zastavice u boji i onda su svi nestali prema Puntamiki! Spasija san se kad se malo razbistrilo oko mene..
A oni japanci s Rive razočaraniiii.. ne mogu ih slikati jer su prebrzo pošli ća! Što ću, osta san ja bar po ure isprid Rive da nisu došli bez veze.
Posli san i ja poša pomalo. Do prve bove san doša već oko podne ipo.. čini mi se da je neki brod već završija regatu onda! Ali to su bili oni bezvezni što oće VODE, onda se deru na glas, nemaju oni pojma kako je lipo na moru,o će brzo doma. Munjele!!

Napravi san dva tri đira po kanalu isprid Rive, usput pročita upute i na kraju doša do tog da su i nama zatrubili isprid Rive! Onaj lik, Goblen, on je doša kad se oškurilo. Spasija me. Da nije bilo Goblena tokalo bi me zadnje misto, dali bi mi neku propelu, feralić ili bitvu a baš mi ništa od toga ne triba.
Posli san doša do Uskoka, bilo je isti ,piti a i ko je od bala nije proša lišo..
Govoru da će i ove godine biti isto tako.. i još malo bolje !

Štete bi ti bilo ne provati ako imaš neki brod na idra.Vrag je strah, vidiš da san ja još živ!

Prijavi se u petak popodne, ukrcaj prijatelje i guštaj na suncu. Ova subota, 11 Riva !!!

Šime Pitur, autor teksta