XX. Šibenska regata krstaša, Šibenik, December 2019

U subotu 07. Prosinca, u Šibeniku  je odjedrena jubilarna “XX. Šibenska regata krstaša” u organizaciji JK Val, Šibenik.

U 11 sati, start regate tradicionalno je pucnjem iz topa označio gradonačelnik Željko Burić

Ispred Šibenske rive startalo je 29 jedrilica u smjeru Šibenskog mosta.Jedrilo se po vrlo slabom vjetru, bonaci i jakim kontra kurentom, te obilnoj kiši. Na trenutke je zapuhalo 6 do 8 čv vjetra sjevernog smjera.

Najbrži brod regate je bila Fatamorgana II, JK Mornar, sa kormilarem Mate Arapovom. Drugi brod je bila Furiosa 2, JK Uskoka, sa kormilarem Pavele Kostov, te je treći brod bio Dubrovnik, JK Orsan, sa kormilarem Denisom Vukas.

Osvrt člana posade broda Dubrovnik, JK Orsan, Maroje Kurajica:

“Tradicionalni uvjeti za šibensku regatu i ove godine,na startu lagani vjetar sjevernog smjera uz laganu kišicu. Mi smo startali sa broda bliže gradu u nešto manjem kurentu ali smo zaglavili ispod dva broda , trebalo nam je malo vremena da se izvučemo na čisto. Ostali su malo bolje startali sa sredine i pina. U nastavku su se Mate i Furiosa dosta odvojili, kasnije se vjetar malo stabilizirao ali je kurenat bio iznimno jak na prvoj bovi. Zbog toga kurenta je krma bezbolno prošla. Držali smo se više zapadne strane gdje je kutenat bionešto jači. Na drugoj bovi dočekala nas je jaka kiša i nešto više vjetra 7- 8čv koji je popunio cijelo polje na kraju smo završili treći iza Furiose i Fatamorgane.”

Zbog bezvjetrice, kiše i jakog protu kurenta, organizator je odučio skratiti regatno polje, što se pokazalo vrlo dobrim potezom. U 14 h regatni odbor je odlučio da se neće održati planirani drugi plov regate.

Za nedjelju 08. Prosinca, planirano je finale pod nazivom “Kup Branka Iljadice Rape”. Snage su trebale odmjeriti ukupno 4 posade,  pobjednici po skupinama (ORC I OPEN), na jedrilicama Platu 25.  Međutim, zbog aposolutne bonace nije se održalo finale.

Photos by www.sailing-photo.com